bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

De Gooikenaar woont niet alleen.

Gooik heeft fantastische inwoners. Maar naast de 9000 exemplaren die op het gemeentehuis geregistreerd staan, tellen we nog een veelvoud aan buren die minstens even mooi zijn!

Denk maar aan onze geelgorzen, boeren- en huiszwaluwen, bruin-blauwtjes (vlinders), eikelmuizen, slanke zegges , fijngeschubde aardtongen (planten) en steenuilen. Het zijn maar een paar voorbeelden die Gooik in bescherming neemt omdat ze het soms moeilijk hebben om te overleven. Het samenleven van al die soorten maakt de 'biodiversiteit' uit in onze omgeving. Hoe uitgebreider die biodiversiteit, hoe rijker onze leefomgeving.



Het gemeentebestuur van Gooik, de milieuraad en Natuurpunt Gooik engageren zich om samen het verlies van biodiversiteit in de gemeente terug te dringen. Met 10 concrete actiepunten in een ‘Charter voor Biodiversiteit in Gooik’ ligt de prioriteit bij de meest bedreigde en kwetsbare leefgebieden en soorten, waarvoor onmiddellijk beleids- en actiemaatregelen rond behoud en herstel nodig zijn.

Concreet staat in elke deelgemeente een voorbeeldproject op til om de lokale biodiversiteit te verhogen. Deze concrete en zichtbare acties zorgen ook voor sensibilisering en zetten inwoners aan om zelf acties te ondernemen.

- Leerbeek: graanstrook (erosiestrook) en struweel voor akkervogels
- Kester: inrichten vleermuis-bunkers
- Oetingen: houtkanten en hagen langs de oude trambaan
- Gooik: hoogstamboomgaard, hagen, poelen en compostsite in De Paddenbroek
- Strijland: inrichten omgeving Woestijnkapel

Het Charter voor Biodiversiteit in Gooik wordt formeel ondertekend tijdens een persmoment op woensdag 6 oktober 2010 om 11u in educatief centrum De Paddenbroek (Paddenbroekstraat 12, Gooik) door Alwin Loeckx (voorzitter Natuurpunt Gooik), Lucy Simon (milieuraad Gooik) en het gemeentebestuur van Gooik: Michel Doomst (burgemeester), Simon De Boeck (schepen van leefmilieu) en Eric Van Snick (secretaris).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten