bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Tongsneyder bier smaakt naar de heide.

Proef de Kesterheide!


De gemeente Gooik, Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën en Natuurpunt Pajottenland stellen een nieuw Gooiks streekproduct voor: Tongsneyder heidebier met struikheide en andere kruiden van de Kesterheide. Tongsneyder is een blond streekbier van 8,5° met nagisting op fles.


Het nieuwe heidebier is een wondermiddeltje, want door de unieke kruidenmengeling is het niet alleen lekker maar ook zeer gezond en geneeskrachtig! Laat de liefde voor de Kesterheide ook door jouw maag gaan! Ingrediënten Tongsneyder: o.a. struikheide, jeneverbes, vlierbes, berkenblad, hibiscus, wondklaver- en sleutelbloembloesem.


Tongsneyder heidebier wordt gebrouwen door brouwerij Boelens uit Belsele. Brouwer Stijn Temmerman is afkomstig uit Kester en komt op woensdag 6 mei om 20u in Cultuurschuur De Cam uitleg geven bij het brouwproces. Het heidebier wordt nadien ook geschonken op activiteiten van het Jaar van de Kesterheide en is binnenkort te koop bij Gooikse handelaars.


Heide op de heide?


De Kesterheide is een zogenaamde ‘getuigenheuvel’: een uniek bewaard landschapspunt dat ooit een duin was aan een oer-oceaan. De top van de Kesterheide - aan de IJzeren Man - bestaat uit arme zandgrond waarop tot enkele tientallen jaren geleden ook struikheide groeide. Door bebossing en begroeiing is de grond minder arm geworden en raakte de heide en andere kruiden versmacht.


Samen met de heide is ook het unieke landschap en open uitzicht over het Pajottenland verdwenen. Destijds kon je 80 kerktorens zien en de basiliek van Koekelberg, het justitiepaleis, het Hallerbos... Vandaag bemoeilijken bomen het zicht op het bijzonder panorama van het noorden tot het zuiden van het Pajottenland.


Door het rooien van bomen op de top van de Kesterheide en het afgraven - ‘afplaggen’ - van de vruchtbare bovenste grondlaag zou de heide en biodiversiteit zich kunnen herstellen. De zaden van de heide en andere kruiden blijven immers meer dan honderd jaar in de ondergrond wachten op een kans om te kiemen.


Tekst A.L., RLZZZ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten