bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Drinkwater in Pajottenland te hard.

Er zit "teveel kalk in het water" zegt men in de volksmond.

Eigenlijk zijn het een teveel aan calcium en magnesium die het water te hard maken. De VMW, onze waterleverancier, geeft de exacte waarden op zijn website. Vanaf 32°F (Franse graden) is het water hard, in Gooik tellen we 38°F. Ook in de omliggende Pajotse gemeente halen we vergelijkbare cijfers.


Hardheid van uw drinkwater

- 7 °Fheel zacht
7 - 15 °Fzacht
15 - 22 °Fgemiddeld
22 - 32 °Fvrij hard
> 32 °Fhard

De totale hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Zij wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). Vanaf 22 °F spreken we van hard water.

De onderlinge verhouding tussen de hoeveelheid calcium en de hoeveelheid magnesium bepaalt hoeveel kalk er daadwerkelijk wordt afgezet. Dit wordt aangegeven door de PACCk-waarde. Als die kleiner is dan 4 °F, is er nauwelijks kalkafzetting. Ontharden is dan ook niet nodig, ook al is de totale hardheid hoog.

Hardheid: 38-21 °F
PACCk: > 10 °F

Bron www.vmw.be


Paniek over de volksgezondheid is niet nodig: hard water zou niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Hard water is wel nadelig voor elektrische toestellen. Iedereen is wel bekend met een verminderde levensduur van verkalkte strijkijzers, vaatwasmachines of douchekoppen. Het sneller verslijten van dergelijke toestellen kost een gezin op termijn best wel wat geld.

Een aantal inwoners contacteerden me over de kwestie nadat een firma in een brief van deze cijfers gebruik gebruik maakte om ontkalkers aan de man te brengen. Het lijkt echter onzinnig in elke woning individueel een ontkalker te laten plaatsen wanneer het eigenlijk een problematiek in de watertoevoer van het hele gebied betreft.

Als afgevaardigde van de gemeente in de VMW vroeg ik dan ook om grondig te bestuderen of het water centraal kan ontkalkt worden voor het naar onze woningen wordt gestuurd.

Meer info op http://www.vmw.be/nl/content/676/waterhardheid.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten