bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Opening vernieuwde pastorietuin Leerbeek

Een pastorietuin voor Leerbeek.

Een inwoner van Leerbeek opperde een tijd geleden het idee om meer te doen met de pastorietuin, gelegen tussen de kerk en zaal Parecia. Ooit waren deze tuinen kleine paradijzen: fruitboomgaarden of kleine parken met inspirerende ruimte voor de mens en biotoop voor een heel aantal diersoorten.

De gemeente Gooik nam het initiatief om de grasvlakte  opnieuw om te toveren tot een levendige tuin. Het is voor Leerbeek, de kleinste deelgemeente, dan ook heel belangrijk dat er voldoende ruimte voor ontmoeting bestaat. Niet in het minst aansluitend op de veelvuldig gebruikte parochiezaal Parecia en de heraangelegde petanque terreinen: wekelijks sporten daar tientallen Leerbekenaars in een gezellige sfeer.

Hommel-tuin-dag.

Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei zorgde voor de concrete uitwerking, in samenwerking met Muziekmozaïek, De Paddenbroek, Academie Gooik, Milieuraad werkgroep Bij-een en Haviland. Financiële steun van leader Pajottenland+ (Europa investeert in platteland), Vlaanderen (ANB) en provincie Vlaams-Brabant.

De pastorietuin in centrum Leerbeek werd volledig vernieuwd in thema ‘hommel’, zowel het insect als het oude instrument, met meer natuur en ruimte voor ontmoeting.
Op het programma staan hommelconcerten in de kerk, initiatie hommelinstrument bespelen, workshops vlechten met snoeihout en mini-theater kamishibai over bijen. En er is warme soep voor iedereen!

Een hommel is een oud snaarinstrument uit de Lage Landen. Bovenop de doorgaans unisono gestemde melodiesnaren zijn er een aantal bourdonsnaren aanwezig die meeklinken. De vernieuwde hommel-pastorietuin legt de link naar Gooik als gemeente van volksmuziek.



Kom even kijken tijdens de hommeltuindag op zaterdag 12 december van 9u30 tot 16u (aan Kerk Leerbeek en feestzaal Parecia).

Officiële opening om 14u.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten