bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Landbouw onder druk op Kesterheide.

33ha + 21ha extra natuurgebied.

Afdeling Natuur en Bos heeft de ambitie om 33 ha Europese natuur Instandhoudingsdoelstellingen (IHD) te realiseren. Dat is op zich een goede zaak. De gemeente Gooik staat daar achter en wil zelfs mee op zoek gaan naar de meest geschikte gronden. Daarvoor werd een studiebureau aangesteld dat het terrein al in detail inventariseerde. Samen met de eigenaars proberen we bestaande bossen in een beheerscontract te plaatsen en nieuwe percelen moeten de bosstructuren verbinden. Ook een gedeeltelijk herstel van de oorspronkelijke heide is een doelstelling. Maar steeds in overleg met de eigenaars en gebruikers, bv. door hun gronden uit te ruilen via de ruilverkaveling.

Nu wil ANB plots nog eens 21 ha extra in onze nek duwen. Bovenop de oppervlakte die eerder door de minister werd vastgelegd. We werken graag mee, maar er zijn grenzen. We schrijven dan ook een brief naar ANB om hier formeel tegen te protesteren. Waar moet deze extra oppervlakte plots getoverd worden? Het is duidelijk dat de landbouw in het vizier komt.

















Ook stikstof doet landbouwbedrijven de nek om.

Twee landbouwbedrijven in Gooik dreigen op termijn de deuren te moeten sluiten. Volgens een berekening (PAS - Programmatische Aanpak Stikstof) zou de uitstoot van stikstof uit de koestal het nabijgelegen natuurgebied verstoren. Zij riskeren dan ook geen milieuvergunning meer te krijgen. De gemeente wil deze boeren beschermen door het natuurgebied net ver genoeg buiten het bedrijf in te plannen.

Burgemeester Michel Doomst en schepen van Landbouw Simon De Boeck trokken met een landbouwdelegatie naar Joke Schauvliege. De minister beloofde om dit niet zomaar te laten gebeuren. In de eerste plaats wordt maximaal ingezet op het behoud van de bedrijven. Indien er echt geen andere oplossing mogelijk is, moeten de boeren voldoende gecompenseerd worden.

Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.

Na het verdwijnen van de motorcross, komt dus nu ook de landbouw sterk onder druk te staan op Kesterheide. De gemeente wil mee op zoek naar waardevolle natuuruitbreiding. Maar wel in overleg met alle actoren op de Kesterheide: natuur, landbouw, sporters, militairen én bewoners. Zij hebben daar altijd hun plaats gehad en verdienen daar ook in de toekomst hun plek!

Landbouwraad.

Op de landbouwraad van woensdag neemt bespreekt schepen van leefmilieu én landbouw Simon De Boeck zijn bezorgdheid met de boeren.Verwacht wordt dat ook de landbouwraad een stevig standpunt inneemt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten