bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

'Maat Ontwerpers' voor dorpskern Gooik

Een masterplan voor de dorpskern.

  • Waar kunnen we een nieuwe parking inplanten?
  • Hebben de school en de bib een toekomst op de huidige locatie?
  • Is er ruimte voor 15 bijkomende woningen? (* zie verder)
Afbeeldingen Dirk De Loecker Plan+ 
Om een antwoord te krijgen op deze en andere vragen schreef Gooik een ontwerpwedstrijd uit. Gewoonlijk werken we in Gooik graag samen met lokale partners. Deze keer wouden we eens iets anders. We gaan met deze wedstrijd op zoek naar een ontwerper die ons dorp met een frisse blik bekijkt.

De keuze van de ontwerper gebeurde door een Open Oproep: dat is een selectieprocedure in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester. Een ontwerpteam uit Rotterdam, Gent, Borgerhout en zelfs één uit Berlijn mochten hun ontwerp komen verdedigen. 

§   Maat ontwerpers uit Gent
§   CLUSTER uit Borgerhout
§   Something Fantastic uit Berlijn
§   TV Artgineering / H+N+S Landschapsarchitecten / KPW architecten uit Rotterdam

Maat Ontwerpers

De keuze van de jury viel op het team van de Maat Ontwerpers uit Gent. Zij kozen voor een intelligente aanpak met de voeten op de grond en overdachte ingrepen op maat van een landelijk dorp. De Maat Ontwerpers lijken alvast hun naam niet te hebben gestolen.

Het winnende team bestaat uit de jonge ruimtelijke planners Filip Buyse, Peter Vanden Abeele en Frederic Rasier. Omdat zij participatie van de inwoners heel belangrijk vinden, gingen zij een samenwerking aan met communicatie experte Sophie Vandelannoote.

 
(*) Nieuwe woningen in het centrum ?

Zeer merkwaardig was de visie op nieuwe woningen. Onafhankelijk van mekaar kwamen de 4 ontwerpteams tot dezelfde conclusie: het is geen goed idee om een nieuwe woonwijk in te richten in het groene binnengebied. Het is veel beter op de bestaande vrijliggende kavels meer entiteiten toe te laten, zelfs op zorgvuldig gekozen plekken buiten het woongebied. 

Dat is best een vernieuwende visie. Stedenbouw Leuven heeft al laten weten met nieuwsgierigheid naar het plan uit te kijken. De opmaak van een masterplan is geen evidente keuze voor een kleine gemeente. Het college hoopt met deze aanpak op een gefundeerde manier met Stedenbouw te kunnen onderhandelen over de toekomst van de gemeente.


Gemeentelijke publieke gebouwen

Binnen loopafstand van het dorpsplein bevinden zich vandaag een aantal gemeentelijke publieke gebouwen:

het gemeentehuis,
de bibliotheek,
een dorpsschool op 2 sites,
de muzieksschool,
GC De Cam,
het ‘atletiekterrein’ als evenementenweide.

Ook de parochiezaal, de kerk en het rusthuis bevinden zich in de directe nabijheid.

Voor de geplande vernieuwing en uitbreiding van deze publieke gebouwen is een coherente ruimtelijke strategie nodig. Daarbij zijn vooral de trage weggebruiker en nieuwe publieke open ruimte belangrijk.















Een dynamisch dorp

Gooik kampt de laatste jaren met een leegstroom van commerciële functies naar de steenweg. Het dorpsplein is vooral een parkeerruimte en mist wat levendigheid. Door het zoeken naar bijkomende parking in de buurt kunnen we het tekort aanpakken. Misschien stellen de ontwerpers voor om het dorpsplein grotendeels autovrij maken?

Hoe maken we een dorpscentrum terug attractief? Daar verwachten we een antwoord op.

Het is de bedoeling dat uit het plan ideeën voortkomen die toepasbaar zijn op de andere dorpskernen in Kester, Oetingen, Strijland en Leerbeek. 


Timing

De uitwerking van het plan zou anderhalf jaar in beslag nemen. Een definitieve versie is voorzien voor de zomer van 2015.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten