bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Meters en peters wandelwegen verkennen bunkerwandeling.

Bijeenkomst meters en peters

Zaterdag 19 oktober om 10u30 komen de peters en meters van de wandelwegen bij elkaar in Kester.

Het is een uitdaging om al onze wandelwegen het hele jaar door in goede staat te houden. Een meter of peter kan de gemeente daarbij helpen en wordt daarvoor beloond met lekkere streekproducten. Wie ook zwerfvuil ruimt, krijgt daarvoor gratis huisvuilzakken.

Gooik heeft een fantastisch assortiment aan wandelwegen, een sterke toeristische trekpleister. Ze werden stuk voor stuk in kaart gebracht en passen in het Pajotse knooppunten-netwerk. De opvallende eiken palen op elk knooppunt wijzen de weg door het landschap. Een aantal wegjes kregen sinds vorig jaar zelfs een eigen 'straatnaam'.


De bunkerwandeling 


Bunker in Kester - foto Heemkundige Kring Gooik

Dit jaar komen we samen in café Jagershof te Kester. Dat is geen toeval want de wandelwegenraad werkt aan een bunkerwandeling.

In een cirkel rond Kester liggen 8 bunkers die moesten dienen ter verdediging tegen de Duitse invasie. Ze zijn nog steeds een opvallend element in het Kesterse landschap. Met de hulp van kesterling Willy Juwet en historicus Jean Paul De Loecker, stippelt de gemeente een wandeling uit langs de Kesterse bunkers.


Vleermuizenbunkers


Bunkers zijn koel en vochtig, een ideale woning voor de vleermuizen. Daarom zullen de bunkers speciaal worden ingericht voor deze vliegende nachtdieren. Een poortje moet de tocht uit de bunker houden, met enkel een gleufvormige 'invliegopening' als toegang voor de vleermuizen. Hugo Van Bochaute, expert van de Vleermuizenwerkgroep, geeft de gemeente technisch advies. Duurzaamheidsambtenaar Lucy Simon werkt het project uit.

De vleermuisbunkers kaderen in het project Koesterburen van de provincie dat de biodiversiteit in de streek wil verhogen. Vleermuizen zijn trouwens de belangrijkste insectenvangers in de natuur. Zij verorberen tot onze blijdschap jaarlijkse een gigantische massa aan ongewenste muggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten