bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

ONTWERPWEDSTRIJD VOOR INRICHTING GOOIK


De gemeente Gooik selecteerde vier ontwerpers voor de herinrichting van Gooik centrum. 

Een ontwerpteam uit Rotterdam, Gent, Borgerhout en zelfs één uit Berlijn zullen einde dit jaar hun ontwerp komen verdedigen. De keuze van de ontwerpers gebeurde door een Open Oproep: dat is een selectieprocedure in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester.

Gewoonlijk werken we in Gooik graag samen met lokale partners. Deze keer wouden we eens iets anders. We gaan met deze wedstrijd op zoek naar een ontwerper die ons dorp met een frisse blik bekijkt. De deelnemers zijn stuk voor stuk sterke ontwerpers waarvan we nieuwe ideeën en inzichten verwachten over hoe een dorpscentrum als Gooik er in de toekomst moet uitzien.


Afbeeldingen Plan+ bvba

Binnen loopafstand van het dorpsplein bevinden zich vandaag een aantal gemeentelijke publieke gebouwen:

het gemeentehuis,
de bibliotheek,
een dorpsschool op 2 sites,
de muzieksschool,
GC De Cam,
het ‘atletiekterrein’ als evenementenweide.

Ook de parochiezaal, de kerk en het rusthuis bevinden zich in de directe nabijheid.
Voor de geplande vernieuwing en uitbreiding van deze publieke gebouwen is een coherente ruimtelijke strategie nodig. Daarbij zijn vooral de trage weggebruiker en nieuwe publieke ademruimte belangrijke vragen.

Gooik kampt de laatste jaren met een leegstroom van commerciële functies naar de steenweg. Het dorpsplein is vooral een parkeerruimte en mist wat levendigheid. Door het zoeken naar bijkomende parking in de buurt kunnen we het tekort aanpakken. Misschien stellen de ontwerpers voor om het dorpsplein grotendeels autovrij maken?

Hoe maken we een dorpscentrum terug attractief? Daar verwachten we een antwoord op.

Aan de ontwerpers wordt ook gevraagd om uit te kijken naar een uitbreiding voor woongelegenheden. We zijn op zoek naar bijkomende woningen voor zowel onze jonge gezinnen als voor ouderen die graag in het centrum willen komen wonen.

Het zou mooi zijn als uit de wedstrijd ideeën voortkomen die toepasbaar zijn op de andere dorpskernen in Kester, Oetingen, Strijland en Leerbeek. Een van de bureaus heeft in zijn motivatie alvast aangegeven dat zij over een concept voor al onze dorpskernen willen nadenken.

De geselecteerde ontwerpteams zijn:

§   maat-ontwerpers uit Gent
§   CLUSTER uit Borgerhout
§   Something Fantastic uit Berlijn
§   TV Artgineering / H+N+S Landschapsarchitecten / KPW architecten uit Rotterdam


De jury vindt plaats einde dit jaar. Daarin zetelen mensen van de gemeente samen met de Vlaamse Bouwmeester (Peter Swinnen). Dirk De Loecker van Plan+ bvba begeleid de gemeente als deskundige terzake.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten