bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Ruilverkaveling Gook: stand van zaken.

In april zijn biologen van de Vlaamse Landmaatschappij gestart met ecologische inventarisaties in Gooik. Die kaderen in de inventarisatiefase van de ruilverkaveling, waarbij alle aspecten van het Gooikse platteland (landbouw, ecologie, landschap, recreatie, archeologie, RO, ... ) onder de loep worden genomen. De inventarisatiefase duurt tot eind 2010. Pas daarna start de eigenlijke planvorming. Er is ook een landbouwenquête in voorbereiding. Vanaf augustus worden die afgenomen bij de landbouwers.

De inventarisatiefase is de eerste stap in het onderzoek naar het nut van een ruilverkaveling. Dat onderzoek kwam er op vraag van de landbouwraad en de gemeente Gooik. Op 13 mei 2008 kreeg de VLM het mandaat van de bevoegde minister om met het onderzoek naar het nut van start te gaan. De perimeter van de ruilverkaveling is de volledige gemeente Gooik, met uitzondering van een deel van Leerbeek, dat reeds was opgenomen in de ruilverkaveling Elingen.

De eerste doelstelling van de ruilverkaveling in Gooik is het verhogen van de landbouwrendabiliteit. Daarnaast moet de ruilverkaveling ook bijdragen aan een aantal andere belangrijke doelstellingen zoals het bewaren van het unieke Pajotse landschap, het aanpakken van de erosieproblematiek, het bevorderen van de recreatiemogelijkheden en het versterken van de natuurwaarden.

Gekoppeld aan de ruilverkaveling is het de bedoeling om via een plattelandsproject ook niet-inrichtingsgebonden initiatieven op het Gooikse platteland te ondersteunen.

Contact Projectleider bij de VLM: zeger.jespers@vlm.be of 016/31.17.34 - www.vlm.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten