bruneaustraat 42 | 1755 gooik | gsm 0494 81 30 62 | simon.deboeck@gooik.be | www.simondeboeck.be

Collectief wonen op de hoeve


Meergezinswoningen in historische hoeves

Stel, een landbouwer met een grote hoeve gaat stopt ermee, na verloop van tijd komt de hoeve te koop. Het gebeurt dezer dagen wel eens. Het gebouw is te groot en te duur in aankoop voor een eengezinswoning, de hoeve verdelen in verschillende woongelegenheden is in landbouwgebied door de stedenbouwwetgeving niet toegestaan.

Gooik wil door middel van zijn ruimtelijk structuurplan hier een oplossing voor bieden. De opmaak van een RUP "historische en waardevolle gebouwen" moet collectief wonen in een hoeve of ander uitzonderlijk gebouw mogelijk maken. De eerste opdracht is het zorgvuldig samenstellen van een lijst met panden die in aanmerking komen. Vervolgens kan voor elk van deze gebouwen bepaald worden hoe ze kunnen herbestemd worden, wanneer ze hun oorspronkelijke functie verliezen.

De bedoeling is uiteindelijk betaalbare woongelegenheden mogelijk te maken in een landelijk kader en de sfeer van de oude hoeve. Ook voor de landbouwer die zijn activiteit eindigt kan dit een perspectief bieden voor de herbestemming van zijn gebouw. De opmaak van het nieuwe RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) kan gestart worden van zodra het ruimtelijk structuurplan definitief is goedgekeurd later dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten